Pri nakupu kavnega aparata je treba upoštevati več stvari, a naj se bistvo posveča prednostmi, stroškom in udobju.

Udobje

Ali si želite skoraj zjutraj pripraviti kavo, ali želite, da vas kava čaka, ko se zbudite, ali je ritual kuhanja kave nekaj, česar se veselite?

  1. Programirani električni aparat za kavo vam lahko pripravi kavo takoj, ko se zbudite.
  2. Manj avtomatizirani električni stroji bodo morda potrebovali malo več pozornosti, a vseeno delujejo s pritiskom na nekaj gumbov.
  3. Ročni aparati za kavo, kot so francoski pivovarji in lonci za espresso s štedilnikom, zahtevajo vašo popolno pozornost za popolno skodelico. Stroji za kavo dobro delujejo v gospodinjstvih, ki imajo raje drugačno kavo in ne v velikih količinah.

Vrsta kave

Čeprav so avtomati za kavo in espresso aparati ponavadi ločeni, so na voljo tudi hibridni aparati, ki kuhajo obe vrsti kave. Če imate na pultu dva aparata, vam bo vzelo veliko prostora, vendar je najboljša možnost, če imate radi tako kavo kot espresso in želite vsakega narediti popolnoma.

Hibridni stroji bodo zavzeli manj prostora in bodo verjetno stali manj kot nakup dveh ločenih aparatov, vendar morda ne bodo najboljša izbira, v kolikor iščete najvišjo kakovost kave in espressa. Stroji za kavo imajo pogosto možnost napitka espresso, vendar niso najbolj verodostojni, zato, če imate radi tradicionalni espresso ali kapučino, jih je najbolje preskočiti.

Dolžina kave

Aparati za kavo lahko skuhajo ravno toliko kave, kot je potrebujete. Nekateri stroji ponujajo precej širok razpon, drugi pa imajo veliko ožjo paleto možnosti. Kavni avtomati za eno skodelico so odlični za ljudi, ki živijo sami ali kjer ima vsakdo raje drugačen okus ali slog kave. Odlični so tudi za gospodinjstva, kjer se vsi zbujajo ob različnem času. Aparati, ki proizvajajo več kav naenkrat, so odlični za ljudi, ki imajo radi veliko kave, in za družinske zajtrke, malice s sosedi ali večerje, kjer strežejo kavo. Večji kavomati so označeni z 10 do 12 skodelicami, vendar je treba biti pozoren na velikost skodelic.

Čas

V primeru, da se vam s pripravo kave mudi in ne želite izgubljati časa s pripravo in čiščenjem, je aparat na kapsule optimalna izbira. V kolikor imate dovolj časa, je morda bolje izbrati klasičen kavni avtomat.

Dimenzioniranje

Velikost avtomata za kavo sicer ne bo vplivala na skodelico kave, a če stroj ne ustreza prostoru, ki mu je namenjen, lahko to povzroči kup preglavic. Pazite, da natančno izmerite in upoštevate, ali morate odpreti zgornji del aparata, da dodate vodo. Za enojne stroje upoštevajte velikost skodelic, v katere nameravate točiti kavo. Lahko da veliko večjih vrčkov ne bo prišlo pod kavomat.