Na moško plešavost vplivajo geni, vendar ni enostavno napovedati, ali boste prizadeti tudi vi.
Izpadanje las je frustrirajoča težava za milijone moških in žensk. Dejavniki, kot so prehrana, stres in zdravila, lahko privedejo do izpadanja las, vendar imajo lahko tudi geni pomembno vlogo pri moški plešavosti.

Kaj je moška plešavost?

Moška plešavost, znana tudi kot androgena alopecija , je pogosta vrsta izpadanja las, ki povzroči, da moški izgubljajo lase po dobro prepoznavnem vzorcu. Lasje se začnejo tanjšati nad obema sencema in se umaknejo v lasišče v obliki črke M. Izpadanje las se lahko pojavi tudi na vrhu glave (temena), moški s tovrstnim izpadanjem las pa lahko postanejo popolnoma plešasti. Po podatkih Nacionalne medicinske knjižnice ZDA se moška plešavost lahko začne v najstniških letih, tveganje pa se povečuje s starostjo.

Na plešavost pri moških je vpletenih veliko dejavnikov, eden ključnih elementov pa je raven moških hormonov, imenovanih androgeni . Povišane ravni androgenov naredijo dlake krajše in tanjše ter lahko sčasoma preprečijo dodatnim dlakam, da bi rasle in nadomestile tiste, ki izpadajo.

Ali obstaja način za napovedovanje genetskega izpadanja las?

Ljudje z moško plešavostjo imajo običajno družinske člane z isto vrsto izpadanja las. Če imate bližnjega sorodnika s plešavostjo po moškem vzorcu, povečate tveganje, da boste sami razvili to stanje. Ljudska modrost pravi, da plešavost prihaja po materini strani družine. A ni tako preprosto.

“Geni za izpadanje las so dejansko podedovani z obeh strani družine, ne le z vaše matere ali vašega očeta,” pravi Adam Mamelak, MD, dermatolog iz Austina v Teksasu za WebMD Connect to Care. »Vendar pa izpadanje las po moškem ali dednem vzorcu ni tako enostavno, saj imate gen ali ga nimate. V resnici gre za kombinacijo genetike, ravni hormonov in naravnega procesa staranja,« pravi Mamelak.

V študiji iz leta 2017, objavljeni v PLOS Genetics , so raziskovalci identificirali 287 genetskih variacij, povezanih z moško plešavostjo. Njihova celovita genetska analiza lahko oceni tveganje za nastanek moške plešavosti, vendar ni povsem natančna. Na primer, od udeležencev študije, ki so se uvrstili med 10 % najboljših glede na gene za izpadanje las, jih je samo 58 % poročalo o zmernem do hudem izpadanju las.

Poleg tega, da opazite, ali imajo vaši družinski člani moško plešavost, ste lahko pozorni tudi na nekatere zgodnje znake izpadanja las. Morda boste videli več lasišča na sprednjem delu glave. Lahko pa opazite dodatne lase v glavniku ali pod prho. Če vas skrbi kakršna koli stopnja izpadanja las, ki jo opazite, vam zgodnje zdravljenje daje najboljše možnosti za ohranitev las .

Ne Čakaj. Poiščite pomoč še danes.

Prej ko se lotite simptomov izpadanja las, večja je verjetnost, da boste preprečili nepopravljivo škodo. Pogovorite se z zdravnikom še danes, da začnete svojo pot do bolj polnih las.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja